معاون امور آب و آبفای وزیر نیرو با اشاره به اینکه وضع بارندگی کشور نسبت به سال‌های پیش، خوب نیست، گفت: نسبت به پارسال حدود ۵۴ درصد و نسبت به متوسط ۵۲ سال گذشته حدود ۴۰ درصد، کاهش بارندگی داریم.

به گزارش مهر گیلان – آقای قاسم تقی زاده خامسی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری چهارشنبه شب شبکه دو سیما با بیان اینکه افق سال آبی از ابتدای مهر تا ابتدای مهر سال بعد است و​ اکنون در هشتمین ماه سال آبی هستیم، افزود: بارندگی‌های مناسبی در اردیبهشت، پیش بینی شده است که امیدواریم محقق شود.
وی اضافه کرد: در ۵۲ سال گذشته، میزان بارندگی در حدود ۲۲ سال از متوسط بالاتر و در حدود ۳۰ سال، از نرمال، کمتر بوده است.
آقای تقی زاده خامسی با اشاره به اینکه در ۵۲ سال اخیر، بیشترین بارندگی را در سال ۱۳۹۸ داشتیم، ادامه داد:سال‌های پربارش ما دو یا سه سال پشت هم بوده است و سال‌های کم بارش ما برای حدود یک دهه بود.
معاون امور آب و آبفای وزیر نیرو گفت: از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۶ دوره‌های کم بارش متناوبی وجود داشت.
آقای تقی زاده خامسی با اشاره به اینکه در برخی مواقع، سیل، نعمت است، افزود: در استان سیستان و بلوچستان در هشت ماه گذشته فقط ۳ درصد بارندگی داشتیم، اما ممکن است سیلابی اتفاق بیفتد و کم آبی آن منطقه را برای مدتی حل کند.
وی، بارش‌های رخ داده در سال آبی جاری را با متوسط بارش‌های ۵۲ سال گذشته، مقایسه و اضافه کرد: در دی، ​ اسفند و فروردین امسال از نظر بارندگی، بدترین شرایط را در ۵۲ سال گذشته داشتیم.
معاون امور آب و آبفای وزیر نیرو با اشاره به وضعیت مخازن سد‌های کشور از ابتدای سال آبی تاکنون گفت: پارسال ۷۴ درصد مخازن سد‌های کشور پر بود، اما اکنون این رقم به حدود ۵۰ درصد رسیده است.
آقای تقی زاده خامسی افزود: پیش بینی می‌کنیم در حدود ۲۵۰ شهر، تنش آبی داشته باشیم البته این به معنای آن نیست که آب را جیره بندی کنیم؛ با مدیریت فشار، مسئله را حل می‌کنیم.
وی اضافه کرد: مجبور هستیم آب را در سد‌ها برای آب شرب به گونه‌ای مدیریت کنیم تا برای سال بعد هم ذخیره داشته باشیم.
آقای تقی زاده خامسی با بیان اینکه در اوایل این دولت در روستا‌ها حدود یک میلیون نفر به آب شرب پایدار دسترسی داشتند، گفت: در حدود ۱۰ درصد روستا‌ها در برخی جا‌ها مجبوریم با تانکر آبرسانی کنیم.
معاون امور آب و آبفای وزیر نیرو افزود: هزار تانکر را در سطح کشور برای این منظور اجاره کردیم و در عین حال فعالیت عمرانی آبرسانی همچنان ادامه دارد.
آقای تقی زاده با اشاره به اینکه تاثیر بارور سازی ابر‌ها چندان نیست، اضافه کرد: در گذشته چند بار این کار را به صورت آزمایشی انجام دادیم، اما نتیجه چندان مثبتی از آن نگرفتیم و این کار در برنامه امسال وجود ندارد.
وی با اشاره به حفر چاه ژرف در استان سیستان و بلوچستان گفت: کار بیهوده‌ای انجام شد و آن را در فضای مجازی بیش از اندازه بزرگ کردند.
آقای تقی زاده افزود: موضوع آب‌های ژرف، فعلاً در حال مطالعه است و تاکنون نتیجه مثبت قابل دفاعی به دست نیاوردیم، اما ممکن است در آینده به دست بیاید.
رئیس مرکز پیش بینی سازمان هواشناسی هم در ارتباط تصویری با این برنامه با اشاره به اینکه عمده فصل بارش را از دست دادیم، گفت: پیش از این حدود ۸۷ درصد از آب یک سال کامل زراعی تامین می‌شد در حالی که تا کنون فقط ۴۸ درصد این آب، تامین شده است.
آقای صادق ضیائیان افزود: بر اساس تجربیات قبلی، اگر بارش اردیبهشت، خرداد و تابستان به صورت نرمال پیش برود، حداکثر ۱۵ درصد بارش کل کشور را تامین می‌کند.
وی اضافه کرد: پیش بینی ما این است که اردیبهشت نرمالی را داشته باشیم، اما در مجموع فقط هشت درصد بارش کشور را تامین می‌کند.
رئیس مرکز پیش بینی سازمان هواشناسی ادامه داد: در تابستان هم کم بارشی را برای مناطق پربارش کشور از جمله مناطق ساحلی دریای خزر خواهیم داشت.
وی گفت: انتظار ما این است که در پایان سال آبی امسال یکی از کم بارش‌ترین سال‌های ۵۰ سال گذشته را تجربه کنیم و امکان دارد حتی رکورد کم بارش‌ترین سال را داشته باشیم.
آقای ضیائیان افزود: کم بارش‌ترین سال در سال آبی ۸۶ و ۸۷ اتفاق افتاده که حدود ۴۳ درصد کم بارش بوده است؛ امسال به حدود آن عدد خواهد رسید.
وی اضافه کرد: پیش بینی می‌شود دمای هوا در تابستان در نقاط مختلف کشور، بین نیم تا دو درجه بیش از نرمال باشد.
آقای ضیائیان افزود: انتظار داریم در جنوب شرقی کشور، نرمال باشد، اما در دیگر نقاط بیش از نرمال باشد.
رئیس مرکز پیش بینی سازمان هواشناسی گفت: با توجه به اینکه زمین‌ها خشک و بارشی اتفاق نیفتاده است شاهد پدیده‌ای در کل کشور هستیم که با کوچکترین باد، گرد و خاک زیادی ایجاد می‌شود و نشان دهنده زمین خشک و در نتیجه احساس گرمای بیشتری است.
وی افزود: پیش بینی‌ها می‌شود تعداد سال‌های خشک ما در آینده بیش از تعداد سال های‌تر باشد./شبکه خبر